ДАВАЙТЕ ВСПОМНИМ

тисячі років. Яким було Ваше найперше враження, що саме кинулось у вічі у перші хвилини хвилюючої (я в цьому не сумніваюсь) зустрічі з Вашою національною Батьківщиною?

-                     Я назвав би це «відчуттям свята». Чотири години «найвищого сервісу» у електричці «Хутір Михайлівський – Київ», аеропорт «Бориспіль», три години в повітрі над осінньою нічною планетою і раптом під крилом літака в ілюмінаторі – яскравий розсип різнокольорових вогнів, переплетення доріг, жвавий рух, лет… Я побачив усю країну, як на долоні. А пізніше, коли ступив на цю священну землю, де кожен камінчик промовляє з глибини віків, зрозумів: Ізраїль дійсно в путі, у русі, у розквіті поступу в усіх значеннях цих слів. Аеропорт імені Бен-Гуріона зустрів нас яскравим світлом і ароматом екзотичних квітів. Квіти – це невід’ємна складова аероворіт країни. Ними зустрічають і репатріантів, і гостей. 

-                     Ізраїль – у русі. Розкажіть, будь ласка, докладніше, де Ви побували, що побачили?

-                     Наша делегація відвідала майже всі крупні міста. Найбільше вразила унікальність цієї країни стосовно двох часових вимірів: ми опинилися одночасно і у царстві Давида, і у 21 сторіччі. Наскільки ревно і трепетно бережуть ізраїльтяни історичні пам’ятки, настільки рішуче і цілеспрямовано йдуть вони у майбутнє. Якщо говорити знову ж таки про мої відчуття, то, окрім прислівника «дуже», ніяких слів підібрати не можу. Все дуже солідно, дуже надійно, в усьому – дуже велика турбота про людину. Без перебільшення – все для блага людини. На такій малесенькій смужці землі (470 х 135 км) розмістити майже 5,5 млн. чоловік, надати кожному дах над головою і засоби для існування (та ще й, повірте, до існування дуже й дуже пристойного) – хіба це не турбота держави? Наведу такий приклад. Бюджет ашдодського (місто Ашдод, більше 130 тис. жителів) муніципалітету на 1995 р. – 300 млн. шекелів. З них 100 млн. призначено для розвитку міста. У місті 210 навчальних закладів, обладнаних на рівні 21 сторіччя, 10 великих клубів, музей, бібліотеки, музична школа, три оркестри, сотні клубів за уподобаннями, стадіон, спортивні зали, тенісні корти, 80 заводів і фабрик, сотні дрібних майстерень, морський порт, будується нова північна промислова зона. 

 

Добавить комментарий