ДАВАЙТЕ ВСПОМНИМ

Матвійчука, Віктора Пилипенка та інших.

Якщо газета – продукт колективної творчості, то книга – інша справа. Без перебільшення можна сказати, що брошура «Конотоп. Евреи. Прошлое. Настоящее» є унікальним виданням. Ці сторінки історії єврейської общини містять беззаперечні статистичні дані, історичні свідчення, посилання на літературні, художні джерела, особисті спогади і враження автора, а старовинні світлини і сучасні фото створюють враження хвилюючого людського документа. Автор воістину вклав у своє творіння і біль, і сльози, і любов.

Конотоп у ХIХ – ХХ століттях був типовим поселенням «черты оседлости» для євреїв. Його соціальна структура визначалась безправ’ям єврейського народу. Але і за таких умов конотопці мали добре організовану єврейську общину, яка терпляче протистояла несприятливим чинникам долі в умовах тоталітаризму. Реальна можливість відродження всіх традицій і мови з’явилась на теренах демократичної України.

Окремі глави присвячені сучасності: «Конотопський общинний центр «Естер» (діє з 10 вересня 1999 р., за висловом автора, «є променем світла для всіх літніх євреїв і є центром общинного життя». Тут працюють гуртки і клуби за інтересами, навчальні та соціальні програми), газета «ЛЕБН», ТV — програма «Але інейнем», ансамбль «Штетл» (нині має статус «народного», є лауреатом фестивалів єврейського мистецтва «Наші свята»).

З душевним трепетом гортаємо сторінки розділу «Пам’ять». Прізвища 349 конотопських воїнів-євреїв, які загинули, вмерли від поранень, пропали без вісті на фронтах Великої Вітчизняної війни 1941–1945 років (вони занесені до Книги Пам’яті України, т. 5, т.14 Сумська обл., м. Конотоп), фото Героїв Радянського Союзу – командира батальйону Юхима Григоровича Цитовського і підпільниці Надії Терентіївни Волкової. Воїни, котрі загинули при визволенні Конотопа і поховані в братській могилі (423 чоловіка) на Вирівському кладовищі, воїни, що загинули у концтаборі і поховані у братській могилі по вул. Успенсько – Троїцькій, євреї Конотопа, розстріляні фашистами  в роки окупації, фото праведниці миру М.О. Тетері, яка врятувала життя двом єврейським  хлопчикам,  чию  матір  розстріляли  фашисти.  На  фото –

 

Добавить комментарий